Hei alle sammen!
Vi nærmer oss slutten av prosjektet og vil dele en uhøytidelig evaluering av datakursene våre, hva vi har lært og ressurser fra andre. Dette er ikke en prosjektevaluering, men heller en “liste med tips” til alle andre som jobber med voksenopplæring og datakurs.
I løpet av prosjektet har vi fått mye epost og meldinger fra ulike deler av landet. Det er et stort behov for eksperimentering, innovasjon, nytenkning og fokus på utvikling av datakurs. I media snakkes det stadig oftere om en digital underklasse som ikke klarer å bruke grunnleggende private og offentlige tjenester. Vi møter mange av disse brukerne i introduksjonsprogrammet og voksenopplæringen. Det som fascinerer oss er hvor rask læringskurve våre elever opplever når vi faktisk gir de 6-9 måneder med datakurs. De første gangene på datakurset strever eleven kanskje med å logge inn i Google. Det kan ta over en time å logge inn. Etter 3-4 uker med datakurs kan de åpne pcen, logge inn, åpne nettleser, finne Gmail og sende en mail til rådgiver. Slike historier er konkrete, ekte eksempler på mennesker som er på vei ut av et digitalt utenforskap. Det sterkeste virkemidlet, og det viktigste vi sitter igjen med etter dette året, er at elever i voksenopplæring / introduksjonsprogram bør få datakurs i konsentrerte, intensive løp med for eksempel 2-3 datakurs per uke i 3-6 mnd. Her må det satses, og det må gjøres i går. Det er fullt mulig, og det er både gøy og motiverende for elevene. Så kjære alle kolleger som utforsker datakurs og jobber for å øke dette fokuset i din kommune: Fortsett!
For noen dager siden hadde vi en evaulering sammen med elevene. Hva har vært nyttig? Hva vil de lære mer av? Hvilke råd har de til oss når vi planlegger datakurs i fremtiden? Her er noe av det elevene delte med oss:
Hva vil elevene lære mer om? (uhøytidelig spørring med 30 elever):
- å lage bursdagsinvitasjoner for barna våre (på pc)
- å bestille flybilletter og båtbilletter (kanskje de også mener «å finne ruteinfo om kolumbus båt?)
- å finne gode nettsider om tegnspråk (en deltaker har datter som lærer tegnspråk)
- mer grunnleggende bruk av datamaskin. Slå på, logge inn, åpne nettleser etc. (Flere deltakere kjøper seg sin første pc når de begynner på introduksjonsprogrammet og trenger oppfølging for å begynne å bruke den. Når de kommer på datakurs har de forventninger om å få hjelp til dette.)
- mer skrivetrening. Oppgaver og øving om tastatur.
- Hvordan bytte fastlege
- Hvordan betale regninger (Jeg spurte konkret; «hva vil dere som er kvinner lære mer om?» De forteller at de også vil lære å betale regninger. Hjemme gjør mannen alt. På datakurs vil vi også lære å gjøre dette slik at vi blir mer selvstendige.)
- Hvordan finne/bestille aktiviteter for barna våre. Svømmekurs for baby/barn, fotball-klubb, turn, idrett osv. (Se kommentar nedenfor om «hvordan google»)
- Hvordan bestille bursdagskake til barnet mitt
- Hvordan opprette Gmail-adresse (Mange i spor-1 kurset etterspør dette. De siste 3 mnd har de logget inn på en Google-konto fra skolen og lært å bruke Gmail, Google dokumenter, Disk etc. Nå vil de hjem og øve videre, og dermed lage sin egen Gmail-konto. Spennende.)

Hva har vi gjort? Noen stikkord fra året som ligger bak oss:
- Vi har hatt stor variasjon i opplegg og oppgaver.
- Vi har hatt kurs om «digital skrivetrening». Kopiere tekst, skrive i word. Spesielt for de som har lite skolebakgrunn.
- Vi har hatt et datakort-lignende kurs for spor 1 (elever med lite skolebakgrunn) (noen analfabeter også). Har også hatt tilsvarende kurs for spor 2 (elever med noe/en del skolebakgrunn).
- Vi har hatt et kurs som går rett på Google dokumenter, Gmail, skrive jobbsøknad, veldig arbeidsrettet. Digital kommunikasjon / digitalt jobbsøkerkurs
- Vi har hatt kurs med mye bruk av video, headsett, flipped classroom
- Vi har hatt kurs med 10 deltakere og helt opp til nesten 40
- Vi har kjørt kurs alene (kun en kursholder) og andre kurs har vi hatt opptil 3 praksisassistenter som går rundt og hjelper elevene.
- Vi har brukt Classroom i noen kurs, og forsøkt helt uten i andre kurs
- Praksisassistentene er også språkhjelpere/morsmålsassistenter. Veldig nyttig. Behov for datakurs på morsmål (mye arabisk)
- Utfordrende å bare ha en dobbelttime i uken. Blir lite kontinuitet. Elevene sier de skulle ønske de hadde datakurs 2-3 dager hver uke.
- Det tar mye tid å lære elevene å logge inn. Glemmer mye passord som må tilbakestilles. Dette spiser 30-50 minutter av en dobbelttime. Dette har blitt bedre når vi er 3-4 hjelpere (kombinasjon av 1-2 kursholdere, noen assistenter osv. Uansett hvor god støtte vi har bruker vi minst 15 minutter i hver dobbelttime for pålogging.
- Vi har hatt hjelp av en frivillig mann som har jobbet med datakurs for senior-målgruppen. Svært vellykket. Har nødvendig ro, tålmodighet og forstår elevenes behov for å gå rolig frem. Anbefales.)
- Ingrid har hatt samarbeid med lærer fra alfabetiseringsklasse. Vi har brukt samme øve-ord i datakurs som de bruker i klassen for å få mengdetrening og riktig nivå, mange av oppgavene har vært for vanskelige. Anbefaler denne typen samarbeid.
- Vi har både brukt stasjonære pcer med windows/microsoft, og andre grupper med chromebooks. Begge deler fungerer, men vi har begynt å bruke Google sine verktøy uansett type pc.
- Vår idé og tanke bak Google-produktene er at elevene kan ta med denne kompetansen hjem i stua/sofaen når de skal skrive, søke jobb, sende mail etc.
- Mange elever blir begeistret når de blir kjent med Google disk, dokumenter, gmail etc. Viktig med mengdetrening.
- Nivådeling av grupper har fungert godt. Vi brukte MYE tid på dette i siste termin. Egne grupper for spor 1 + egne for spor 2. En liten gruppe for analfabet/spor 1 med veldig lite skolebakgrunn.
- Vi har utforsket bruk av paint/tegneprogram takket være tips fra en praksisdeltaker. Svært vellykket og motiverende for de med lite skolebakgrunn. De lærer motorikk, mus, bruk av menyer osv.

Hvis vi skal være helt ærlige. Hva har ikke fungert godt?
- Vi burde brukt mer tolk i datakurs
- Selvstendig jobbing i klasserommet er vanskelig. Bruk av video fungerer delvis, men elevene fortsetter ofte med andre mindre relevante videoer eller venter på instruks fra lærer i stedet for å gå videre med oppgaven selv.
- Nødvendig å ha mange lærere/assistenter eller svært få elever på en lærer. Den siste tiden har vi heller slått sammen 2 grupper og hatt litt over 30 deltakere med 2 kursholdere + 2-3 assistenter. Vi får mye mer faglig utvikling og det blir rett og slett mer gøy å ha datakurs for både elever, lærere og assistenter.
- Classroom er utfordrende rent teknisk. Noen ganger får elevene ikke mulighet til å «levere». Mange tekniske glipper. Vanskelig for elevene å forstå navigering. Trengs mye støtte/oppfølging. Vi bruker det fordi det gjør det lettere å dele ut mange oppgaver og nivådele, men det fungerer ikke optimalt. Hvem skal lage et Classroom-program for voksenopplæringen…? En LMS-løsning for nybegynnere?
Idéer og research:
- Vi har hatt skypemøte med Norsklærer Karense. Spennende.
- Skien og Kragerø Voksenopplæring har tipset oss om yrkesnorsk.no
- Vi har fått lov til å bruke tekster fra Henry Soldal, Notodden voksenopplæring. 123norsk.com
- Youtube-kanalen vår er delt på facebookgruppen sammen for å lære norsk.
- Vi har fått rosende e-post fra Molde voksenopplæring. De jobber med en læreplan for digital kompetanse.
- Vi har snakket med programrådgiver fra Melhus. De jobber med datakurs og tester noen av våre oppgaver/videoer.
- Vi er nysgjerrige på prosjektet til Arendal, «slipp iPaddene fri». Noe for våre datakurs?
- Bør finne mer ut om apper som blir brukt i voksenopplæringa og på barneskoler.
Takk for oss! (Selv om vi ikke er helt ferdige, og vi kommer nok plutselig tilbake…)
