Datakurs for spor 1. Hvor begynner vi?

Vi fikk en epost i dag: «Har dere noen tips om datakurs for spor 1?»

Jeg tenkte at det kunne være nyttig å dele svarene med flere. Her er en kopi av eposten. Mange av linkene har vi delt før, men det er også noen praktiske eksempler/tips som kan være nyttig.

…..

Hei!

Det første jeg vil tipse deg om er prosjektbloggen vår. Vi har delt mye tips om oppgaver, bruk av video, opplegg og metodikk der. Se https://prosjektdigitalborger.wordpress.com/

Her finner du diverse oppgaver og maler som du kan bruke fritt: https://drive.google.com/drive/folders/1IAg_-psVK7NtPfSMJYe1mRlHAmaBaeRI?usp=sharing

Vi har også startet på en beskrivelse av de første 6 ukene av et typisk datakurs. Her forteller vi hvordan vi tenker, hva vi går gjennom osv.

https://drive.google.com/open?id=1k4Zw3J3RbK4PGrz0yk0pfef7xpsajAjWzPiNjjSrcWc

Når det gjelder spor 1:

Jeg liker «vi hopper rett i det» tanken. Elevene må aktiviseres. De første dagene på datakurs liker jeg å gi dem en chromebook, bruke gjestelogin (enkelt) også starter vi med litt enkel googling/søking. Vi søker etter vg, nrk, tv2, norsklærer karense, aftenbladet, websiden til skolen osv.

Deretter tar vi gjerne en runde i klasserommet med spørsmål, mens vi noterer foran på tavlen. «Hvor mange har pc hjemme? Hva bruker du pc til? (Få frem hverdagslige ting. Musikk, film, se nyheter, youtube, epost, nettbank osv. Sender du epost? Til hvem? Skriver du epost på norsk? Hva ønsker du å lære?».

Det kommer ofte frem at de har en pc hjemme, men de vet ikke hvor de skal begynne med den (bortsett fra noen faste nettsider, youtube, musikk osv). Jeg starter typisk med å gi dem noen konkrete tips i starten av datakurset som de kan jobbe med hjemme.

Norsklærer karense på youtube, tipser om nrk super som de kan se med barna sine, viser et par viktige lokalaviser som de kan lære norsk på osv.

Så snakker vi litt om epost. Hvorfor er epost så viktig? Jeg viser ofte denne tegningen.

Kommunikasjon arbeidsliv - epost og uformell kontakt
Du kan laste ned tegningen her: https://docs.google.com/drawings/d/1XcbeR5MsViI4EkqUJSmfGD_vLDBjNmxy56ahLIm0RGk/edit?usp=sharing

 

Hvorfor er epost så viktig i Norge?

 

I jakten på jobb starter prosessen ofte uformelt. Vi møter en venn, kollega, nabo eller snakker med sjefen på den lokale butikken. Men oppfølgingsspørsmålet som følger er typisk: «Kan du sende meg din CV?».

På datakurset har vi derfor fokus på nettopp dette. Gmail, Google dokumenter og CV-mal (bit.ly/enkelcv).

De neste 2-3 ukene jobber vi målrettet med å lære å bruke Gmail. Vi jobber med å logge inn, lage passord og sende enkle eposter til hverandre i klasserommet. Den første eposten er kanskje «Hva skal du spise til middag?». Elevene svarer hverandre. Vi snakker om innboks, hvordan svare på epost osv. Elevene kan også sende epost til meg, også viser jeg alle på tavla.

Fra oktober 2018 bruker vi @stavangerskolen.no med elevene. Man beregne god tid på å lære å logge inn. Dette er i seg selv en viktig ferdighet. Elevene får post-it lapp som de må notere brukernavn og passord på. Ofte trenger de hjelp til å skrive dette. I starten må vi også snakke om hvordan skrive @, stor bokstav i passord og øve på å logge inn. Bruk god tid på dette. Vi anbefaler elevene å ta bilde av lappen med brukernavn og passord. Etter 2-3 datakurs begynner de fleste å klare å logge inn selv, men dette kan ta tid. Men det er helt greit. Det er en del av datakurset. Hvis vi ikke har tålmodighet til å lære dem dette i et datakurs – hvor skal de da få skikkelig tid til å øve på dette?

Vi bruker videoene fra youtubekanalen vår aktivt på tavla, spiller av, trykker pause og markerer med whiteboardtusj. (Whiteboardtavle + tusj er vår beste venn). Kanskje jeg setter på en video:

Jeg går rundt i klasserommet mens videoen går og hjelper. Trykker pause, forklarer osv.

Senere jobber vi med Google docs, skriver søknad og kanskje snakker om CV. Hvis du kommer så langt kan du bruke CV-malen vår på http://bit.ly/enkelcv. Gi lenken til elevene.

Bruk anledningen til å forklare hva en link er. Hva betyr bit.ly? Forklar hvordan vi skriver / (med shift + 7). Snakk om adresselinjen.

Vi snakker om hvordan sende vedlegg fra Google dokumenter. (Fil – send som epostvedlegg osv. Veldig smart og enkelt.).

De sterkeste elevene tipser jeg ofte om å bruke CV-malen hjemme privat. De må komme i gang og prøve selv. Mange er ivrige etter å bruke Gmail, Google docs osv. og vil jobbe hjemme på sofakanten og på kvelden. Da er CV-malen super.

Det var noen raske tips. Husk at ingen elevgrupper er like. Noen grupper bruker 3-4 uker på lære å logge inn og sende sine første e-poster i Gmail.

Fra termin 2 (november 2018) kommer vi til å dele gruppene enda klarere etter analfabeter, spor 1 og spor 2. Det har vist seg å være en effektiv måte å gi bedre tilrettelagt datakurs. Vi har mikset spor 1 og 2 i lang tid, og det gjør undervisningen vanskelig. Vi drømmer også om å kjøre egne datakurs for analfabeter.

Mvh
Alexander

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s