Vi er i gang igjen med datakurs for høsten 2018, og noe av fokuset utover høsten blir å samle trådene. Vi ønsker å dele en metodikk for hvordan andre kan bruke våre idéer, oppgaver og videoer.
For en ukes tid skrev vi første utkast av en beskrivelse for de første 6 ukene av et typisk datakurs på Johannes læringssenter (introduksjonsprogrammet).
Last ned Google-dokument: «Informasjon til lærer/rådgiver. De første 6 ukene av et datakurs.» (Målet er at elevene skal lære å logge inn i Google Apps, lage passord, bruke Gmail, Google dokumenter og få en forståelse for grunnleggende bruk av Google Chrome nettleser.)
Her finner du alle våre oppgaver i Google disk. Du kan laste ned, legge i Google classroom osv. Vi kommer tilbake med flere tips om oppgavene og metode senere, men her kan du bruke fritt det vi har laget.

Kort oppsummert:
Uke 1 og/eller 2:
- Gjennomgang av viktige ord/setninger. (Dataspråk)
- Tastatur (hva heter funksjonsknappene? Shift, Enter, Mellomrom, Backspace/delete osv..)
- Hvordan lage passord? (Vi snakker om eksempler på passordformler. Navn på barn, årstall og spesialtast.)
- Elevene får brukernavn, logger inn med engangspassord og lager passord
- Viktig med lærertetthet, assistenter osv. Vi prøver å være 2-3 voksne i en gruppe på 15 deltakere.
- Hvis tid – snakke om Google nettleser. Prøve å søke etter nrk, vg, websiden til skolen m.m. Vi tipser elevene om konkrete tips som f.eks. «norsklærer karense» som de kan bruke hjemme. Elevene har ofte pc hjemme, men vet ikke hvor de kan finne ressurser på nett.
Uke 3 og videre:
- Fortsetter å lære bruk av Google chrome nettleser
- Introduksjon til Gmail. Innboks, skriv ny, til, emne, send, svar m.m. Gjennomgang på tavlen, vi bruker video fra youtubekanalen vår osv.
- Øvingsoppgave: Eleven skal sende epost til hverandre. Enkel tekst. Eks: «Hva skal du spise til middag?»
- Vi øver på å svare, bruke emnefelt, sende til ny elev osv. Elevene må snakke med hverandre og fortelle «min epostadresse er..» osv.
- Neste uke går vi kanskje videre med Gmail og skriver epost til lærer/arbeidsgiver. «Jeg ønsker møte» eller «jobbsøknad». Se youtube for eksempler. Elevene ser video felles og gjør oppgaver. De sender mail til hverandre og kan f.eks. svare «ja, du får jobb!». Øving, øving, øving.
- De neste ukene lærer elevene Google dokumenter. Se youtube for eksempler.
Hvordan bruker vi videoene og oppgavene?
- Vi har fokus på 3 ting. Bruke nettleser, Gmail og Google dokumenter. Hver gruppe er ulik, og vi plukker oppgaver og videoer etter nivået på gruppen.
- Vi bygger et stilas. Et skjelett. Elevene får eksempel-setninger som de kan bruke for å lære Gmail. Se linken til Google disk og alle oppgavene våre øverst på siden. (For at elevene skal lære å bruke Gmail tror vi det er fornuftig å lage konkrete øvingstekster og eksempler.)
- Vi bruker videoer på storskjerm, gjerne på en whiteboard. Vi bruker videoene aktivt, klikker pause, markerer med rød whiteboardtusj og går videre. Elevene jobber sammen med oss/videoen. Av og til printer vi kanskje ut noen oppgaver.
- Vi har også testet (litt) bruk av mobil som monitor. Elevene «får en lærer på pulten» kan vi nesten si. Nå har vi også kjøpt 10 Lenovo tablets til ca. 1000.- per stk. som vi skal teste på samme måte. Elever som jobber senere eller raskere enn de andre kan settes i gang med egne oppgaver (vi klikker på en youtubevideo for dem, på tableten). De har altså både en chromebook som de skriver på + en tablet som «lærer».

Vi utvider teamet med 2 nye datalærere.
- Nytt for høsten 2018 er at vi er 4 datalærere
- Vi har opptil 3 datakurs samtidig, mandag og tirsdag.
- Målet med pararelle datakurs er at vi kan flytte elever «internt» mellom oss datalærere uten å involvere andre tiltak/rådgivere.
- Vi har, i grove trekk, ett kurs for alfa, spor 1 og spor 2. hver dag
- Utfordringen er å ha tid til å lære opp nye datalærere
- Vi har forsøkt å slå sammen et par grupper til et stort datakurs (25 elever).
- Vi har 2 assistenter, sterke deltakere fra introprogrammet, som bistår som lærerassistenter i datakursene våre. De lærer mye norsk, og deler sin kompetanse med Gmail, skriving osv med andre elever.

Dette var en rask oppsummering av status så langt (per 23.09.18). Mvh Ingrid og Alexander