På bildet nedenfor jobber en av elevene våre med skrivetrening og ulike tegn på tastaturet. Ved en tilfeldighet begynte en av elevene å søke etter videoene våre på youtube, og spurte meg om hjelp.
Her er det som skjedde:
Vi søkte frem en opplæringsvideo og plugget i et headsett. Vi har et klassesett med headsett (rimeligste type) på ca. 20 stk. De er alltid med til klasserommet i en grå plastkasse på toppen av pc-tralla. Når videoen begynte å spille satt eleven mobiltelefonen på høyre side av pcskjermen til chromebooken.
Nå kunne han jobbe rolig og systematisk med skriveoppgavene, og det var eleven selv som satt med kontrollen over play, pause og spoling.
Sakte men sikkert spredde «metoden» seg i klasserommet, og plutselig satt 6-7 elever med sin egen mobiltelefon som monitor. Vi var to kursholdere som gikk rundt og hjalp, og fant frem aktuelle videoer for elevene.
Den viktigste ferdigheten elevene må lære/kunne er å logge inn på sin Google-konto og åpne et nytt Google-dokument.
Noen erfaringer:
- Elevene jobbet godt og konsentrert. Utfordringen med videoene var faktisk at de jobbet nesten «for godt». Siden de selv satt med kontrollen over oppgavene, videoene og hele flyten gikk det svært raskt for dem å lære de ulike tastene.
- Når elevene ikke hadde disse videoene (det vil si, før prosjektet) ble de ofte sittende å vente på tur. Elevene satt da med en tekst på skjermen eller på et ark, men de trengte fysisk hjelp av en lærer for å forstå hvordan de skulle skrive stor bokstav, lage spørsmålstegn eller skrive alfakrøll.
- Video i klasserommet er fortsatt en krevende metode. Et par headsett ble ødelagt i forrige time. Dette skyldes at de havner i en haug, og når 20 elever skal løse dem fra hverandre kan det raskt skje uhell.
- Vi må være tett på elevene for å holde dem på rett «kurs». Det er fristende å spore av til andre videoer.
- Vi må stort sett gå rundt og sette elevene i gang med «riktige» videoer. Elevene klarer ikke å skille mellom alle titlene/beskrivelsene på youtubekanalen. Men det er stort sett uproblematisk. Det går svært raskt å sirkulere blant elevene og klikke seg inn på en ny film.
- Størrelsen på bildet blir i minste laget på en mobiltelefon, men det fungerte overraskende godt. En løsning kan være å redigere egne videofilmer – skreddersydd for mobil. Video av tastaturet bør f.eks. fylle hele bildet på langs. Vi får se. Kanskje vi kan finne på noe lurt.
- Det kan også være et alternativ å teste noen nettbrett. Det finnes enkle nettbrett for så lite som 1000.- kroner som vil gi et stort og godt bilde. (Eleven vil altså skrive på en chromebook og bruke nettbrettet som monitor). Hvem vet. Kanskje det kan fungere?
Det er også laget flere nye filmer som er lagt ut på vår Youtubekanal. Ingrid har blant annet laget noen eksempler på hvordan elevene kan lage egne passord. Det er et stort behov for dataopplæring på dette området. Du finner alle filmene her: https://www.youtube.com/channel/UCTVfYEvoya6tIivAaAz4t1A
