I dag «flippet» jeg klasserommet. Her er noen erfaringer.

Forrige uke laget vi 5 nye filmer om bruk av spesielle tegn. Filmene handler om hvordan man skriver parentes, kolon, utropstegn, komma og spørsmålstegn.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan vi eksperimenterer med produksjon og bruk av filmene, og i dag testet jeg enda noe nytt. Vi startet timen som beskrevet i forrige artikkel, med video på storskjerm, men utfordringen var at flere elever ramlet av. Det gikk for fort for noen av elevene, mens andre fikk en treg start fordi de hadde glemt passordet til Google-kontoen sin.

Jeg plukket frem en ekstra chromebook og satte frem for en deltager. Vi fant frem videoklippet om «spørsmålstegn» og satte den i fullskjerm-modus. Jeg forklarte hvordan han kunne trykke play og pause med mellomromstasten, og spole med piltastene. (Youtube har en smart funksjon for å spole 5 sekunder frem/tilbake med bruk av piltaster. Les mer her: https://support.google.com/youtube/answer/7631406?hl=en).

Noen erfaringer:

  • Elevene som strevde mye med taster og tegn fikk mer ro og konsentrasjon over seg. Når det gikk for fort i videoen klikket de helt enkelt på pause.
  • Etterhvert satte jeg elevene i gang med 3-4 forskjellige videoer, etter hvor langt/fort de gikk frem.
  • Hver elev fikk, i praksis, en privatlærer (som de kan pause og spole på/med).
  • Jeg gikk rundt og hjalp elevene som var sterkere i bruk av data. 4 av elevene i gruppen jobbet for eksempel med bruk av Google maps og oppgaver i Google classroom. Uten videoene ville jeg aldri fått mulighet til å hjelpe dem.
  • Jeg fikk inntrykk av at elevene likte å ha kontroll over undervisningen (filmene)
  • Jeg spurte de svakeste elevene om de bruker data hjemme. Noen elever har datamaskin/laptop hjemme, men vet egentlig ikke hvordan de bruker den. Datakurset er den eneste tiden hvor de faktisk øver på å skrive på data.
  • Jeg spurte hva de ønsker mer hjelp til, og hva de ønsker å lære mer av. Mange svar gikk ut på at de vil fortsette å lære å skrive. Bare skrive. Skrive mye. Skrive fortere. Disse svarene går igjen hos nesten alle deltagerne.
  • Noen deltagere vil lære mer om Gmail, hvordan sende bilder/vedlegg og skrive ut. De refererer for eksempel til en lærer som har spurt om de kan «sende bilde per mail». Dette er vanskelig for de aller fleste av våre deltagere.
  • En ekstra chromebook er selvfølgelig litt «råflott» og ressurskrevende. Men planen er å teste konseptet ved å gi 2 deltagere headsett + splitter for minijack. Da kan de jobbe i takt, med en video som de spiller av.
  • Jeg har testet bruk av faner, hvor deltagerne skal veksle mellom video + dokument. Det fungerer dårlig. De må skifte fane, åpne video i fullskjerm, gå ut av fullskjerm, skifte fane og skrive.
digital-borger
Deltagere jobber i Google dokumenter med en ekstra chromebook som «monitor». Som lærer betyr det at jeg får mer tid til å gå rundt, hjelpe og veilede elever som har kommet litt lengre i datakurset. Min erfaring er også at mange deltagere trenger svært mye mengdetrening i grunnleggende skriveferdigheter på data. Det tar tid å lære hvordan man bruker et tastatur, shift, spesialtegn osv osv. 
digital-borger-youtube
Forrige uke publiserte vi 5 nye videoklipp om tastatur og diverse spesialtegn. I tillegg finner du et intervju med «norsklærer Karense» som vi gjorde. (Vi kommer nok til å fortelle mer om dette senere, i en annen bloggpost.)
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s