Et eget rom for å lage opplæringsvideo. Er det nødvendig?

Vi er sjelden (eller aldri) alene på en skole. Kolleger, elever og gjester vrimler rundt oss til alle tider. Vi er omgitt av bøker, tavler, hyller og folk. Hver krok, i hvert rom, er utnyttet til det maksimale. Det er hyggelig med en arbeidsplass som er tettpakket av folk, men hvis du vil lage opplæringsvideo i arbeidstiden kan det være vrient.

Hvor skal vi jobbe? Planlegge? Hvor skal vi ha mikrofoner, pc og det tekniske utstyret?

I rapporten «digital tilstand» (kunnskapsdepartementet 2014) brukes uttrykket «digitale ildsjeler». Rapporten, som er utarbeidet av Norgesuniversitetet, sier:

…arbeidet med å ta i bruk digitale verktøy drives fram av ildsjeler. Dette er med på å begrense en systematisk og helhetlig tilnærming til teknologistøttet undervisning som dermed styres av individuelle preferanser og vilkårlighet framfor strategiske valg.

Hva betyr dette?

Når jeg leste dette tenkte jeg på våre IMDi-midler. Joda, kall oss gjerne ildsjeler, men det som virkelig gjorde en forskjell var at vi fikk tid og ressurser.

Vi var også heldige, og fant et lite rom på skolen som vi har bygget om til et videostudio.

Og dette er viktig:

Bruk av digitale verktøy og produksjon av f.eks. opplæringsvideo, er et valg. Alle skoler har mulighet for å gjøre det. Det er ikke det tekniske utstyret som koster penger. Det er du som koster penger. Din årslønn. Din tid. Det tekniske utstyret er bare en blyant. Et verktøy. Når utstyret først er på plass vil det vare i 10 år.

Men nøkkelen, tror jeg, er å investere i virkelig godt, profesjonelt utstyr, og sette opp utstyret i et eget rom. Det er naivt å tro at alt løser seg ved å gi hver lærer en laptop. Det er ikke så enkelt.

La oss si at en skole setter av 100.000.- kroner for å investere i en god mac og litt videoutstyr. Dette er en engangs-investering. Skolen bygger et videostudio hvor lærere kan jobbe uforstyrret, og lage en opplæringsvideo. Både datamaskinen, kamera, mikrofon, lys og programvare er klar til bruk.

Nå er første steg tatt. I løpet av de neste årene kan skolen produsere digitale ressurser og lære opp lærere som har lyst til å prøve. Rommet står der. Utstyret er tilgjengelig.

Skal alle skoler lage et videostudio? Selvfølgelig ikke. Men noen må gjøre det. Hvis målet er å øke bruk av digitale verktøy og blended learning i skolene våre må det velges. Vi trenger ledere som velger. Som investerer i godt utstyr. Som legger til rette.

Bruk gjerne ildsjeler, men sørg for at arbeidet er både støttet og forankret hos ledelsen.

På bildet nedenfor ser du 4 skjermdumper fra noen videoer vi har laget den siste tiden.

Bildene illustrerer det jeg snakker om.

De første videoene til prosjektet spilte vi inn på biblioteket i byen, på sølvberget. Vi klarte til slutt å finne en stille krok, i seksjonen for «juridisk litteratur». du kan se bokhyllene bak meg, i videoen nederst til venstre.

I videoen nederst til høyre sitter jeg på arbeidsrommet, på skolen. Dette var 3. forsøk denne dagen, på å lage en opplæringsvideo. De to andre forsøkene ble jeg avbrutt av kolleger.

I videoen øverst til venstre sitter jeg i vårt nye videorom. Den eneste lyskilden var taklyset, og bakgrunnen er en vegg.

I videoen øverst til høyre sitter jeg også på vårt lille videorom i 5. etg. På veggen bak meg har jeg festet en grå papirbakgrunn med lærertyggis. Når utstyret først var satt opp brukte jeg 20min på første video. Jeg slo på videolysene, startet Screenflow, og laget en opplæringsvideo.

Og takket være en rask datamaskin lastet jeg filmen opp på Youtube i løpet av 2 minutter.

videokvalitet

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s