… og når jeg klikket på videoen ble det helt stille i klasserommet.

Hvorfor er det slik?

I dag opplevde jeg noe merkelig. Jeg hadde 18 deltagere i et datakurs for «modul 1» (nybegynner datakurs). Gruppen består av 80% arabisk-talende, voksne, elever. Resten har andre morsmål.

Timen begynner.

I dag skal vi snakke om Google Classroom. Først skal vi se en video om hvordan dere blir med i et nytt kurs.

I forrige termin hadde jeg en annen nybegynner-gruppe. Jeg brukte flere uker på å komme gjennom grunnleggende ting som å logge inn, skrive passord med små og store bokstaver, og spesialtegn. Deretter tok det flere uker å innføre Google Classroom. Men når vi først kom i gang var det både gøy og effektivt. Noe av fordelen med å bruke Classroom med minoritetsspråklige elever er at, når de forstår Classroom, kan de jobbe relativt selvstendig. Jeg får mer tid til å gå rundt og veilede hver enkelt elev, og plukke opp hvor de står stille. Jeg mener, uten Classroom brukte jeg mye tid på å peke, forklare og stå foran tavlen.

Nå, med Classroom og video, opplever jeg at jeg får mer tid til å lære elevene dataferdigheter.

Tilbake til dagens undervisning. Denne gjengen skulle altså lære om Classroom for første gang. Jeg slo på prosjektor, lydplanken og klikket play.

Vi så denne videoen, som jeg spilte inn for noen dager siden:

Elevene var helt stille når jeg satte på video. Det var fortsatt jeg som snakket, og jeg kunne like godt kjørt demoen «live». Men når jeg klikket på videoen virket det som de fulgte bedre med.

Etterpå fikk elevene koden til et klasserom i Google Classroom som jeg har kalt «Velkommen til Google Classroom».

Her ligger en ny video.

Denne:

 

I tillegg finner elevene en video om hvordan de spoler, klikker play og bruker fullskjerm.

Denne:

 

Funket det? Ikke alt. Noen av videoen var for avansert. Noen ganger klikket elevene på relaterte videoer og havnet ut på Youtube. Andre ganger virket ikke lyden, eller elevene glemte å klikke fullskjerm-ikonet.

Joda. Det tar tid å få dette til. Men, når det begynner å fungere er det gøy. Jeg får mer tid til å hjelpe en og en elev. Og når jeg skal hjelpe en elev kan jeg starte en video, si «se denne en gang til» og gå videre til neste. Neste elev kan se en annen video.

Og slik holder vi på. Vi mikser, trikser og eksperimenterer. Noe fungerer, noe fungerer ikke. Vi ser video på storskjerm og på chromebooks.

Og de siste 5 minuttene avsluttet vi med et klipp av Mr. Bean. Bare fordi det var gøy.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s